Coelodonta Antiquitatis

Wolharige neushoorn

De linkerhelft van de onderkaak van een Wolharige Neushoorn, opgevist uit de Noordzee in 1985. Een uitgestorven neushoornsoort die leefde van 1,8 miljoen jaar tot 13 duizend jaar geleden!

In 2022 is er een verzameling pleistocene botten aan de collectie toegevoegd waaronder een schedelfragment inclusief gewei van een reuzenhert.

Picus Viridis Skelet

groene specht

De Groene Specht komt graag en regelmatig in de Hortus Zelandiae en in de Manteling. Hij verraad zijn aanwezigheid door zijn poep, die merkwaardig genoeg lijkt op de as van een sigarettenpeuk en zijn lachende roep. De veren doen hem veel groter lijken dan dat het vogeltje in werkelijk is, zoals je kunt zien aan het skelet.

De vogels in onze collectie zijn allemaal gezien of gevonden in Zeeland. Bijzondere items in de collectie zijn o.a. de Zwarte Wouw, Vale Gierzwaluw, Kuifaalscholver en de Papegaaiduiker. Tijdens de activiteit ‘zoldergeheimen’ kun je met een deskundige gids een groot deel van onze vogels, skeletten en zoogdieren bekijken. Kijk voor de actuele data in onze agenda.

 

Erinaceus Europaeus

albino egel

Albinisme bij egels bestaat, het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in de huid of het haar. Dit resulteert in witte haren, huid of stekels én rode ogen. De huid van albino’s is extra gevoelig voor de zon, maar voor een egel is dat minder van belang omdat deze dieren voornamelijk s’nachts actief zijn en zich overdag verstoppen. Het blijft een gek gezicht, zo’n witte egel tussen zijn bruine soortgenootjes!

Meer zoogdieren uit de collectie zijn o.a. zeehonden, knaagdieren, marters, de eerste (Zeeuwse) Das.  Ook vind je in onze collectie skeletten van een Bruinvis, Witsnuitdolfijn, Zadelrob en nog veel meer.

Atrina fragilis kalloensis, glossus humanus

fossiele schelpen

Voor een kijkje in de schelpencollectie of vragen hierover kun je contact opnemen via ons contactformulier. Ook kun je iedere maand aanschuiven bij ons (gratis) natuurspreekuur over schelpen en strandfossielen, waar je je eigen vondsten kunt laten determineren en meer van dit soort fossiele schelpen kunt bekijken! Kijk voor de actuele data in onze agenda.

samenwerking, onderzoek en collectie

uitbreiding van de collectie

Regelmatig wordt de collectie uitgebreid. Soms gebeurt dat door aankoop of worden door particulieren nieuwe vondsten gedaan die het museum worden aangeboden. Soms ook willen verzamelaars delen van hun collectie voor de toekomst veilig stellen door deze bij het museum onder te brengen. Zo groeit de collectie met de jaren en bewaart het museum een steeds completere verzameling van karakteristieke organismen die in het deltagebied voorkomen.

Terra Maris staat altijd open voor nieuwe samenwerkingen. Doe je onderzoek, of heb je zelf een collectie, verzameling of schenking? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.